сряда, 17 октомври 2012 г.

Вентилация за зимната градина ... и не само


Проветрението и вентилацията в една зимна градина са изключително важни, особено ако живеете в климат, където преобладават топъл и студен сезон. Като за начало е добре да ориентирате постройката в такава позиция, където да е под въздействие на студен въздух – например ориентирайте зимната градина на юг, с лице към северната страна на жилищната постройка. По този начин студения въздух от къщата се „издърпва” от градината и се осигурява добра циркулация на въздуха.

През лятото, най-добрият начин за осигуряване на добра вентилация е монтирането на вентилационни отвори на покрива. Топлият въздух в стаята се издига нагоре и напуска обема на градината през тези отвори. Размерите, броят и разположението на вентилационните отвори зависят от големината на зимната градина. Тънък момент при този тип вентилация е създаването на достатъчно добро уплътнение, за да не се наводни градината ви при валеж.

Издухващите вентилатори са друг добър начин за проветрение на тези красиви постройки. Те осигуряват добър въздухопоток през лятото, но гледайте да ги изключите през зимата, за да успеете да затоплите стаята през зимата. През студените дни, може да използвате т.нар. топло-възстановяващи вентилатори, тъй като те запазват 70-80% от топлината на въздуха, който изхвърлят навън. Така се намаляват сметките ви за електричество през зимата и се осигурява необходимата вентилация за градината.

Лично аз за пръв път се срещам с понятието топловъзстановяващ вентилатор (heat recovering fans - анг.) и тук в Wikipedia, може да прочетете повече за тях.

Вентилатори, монтирани на покрива са друг метод за проветрение на зимните градини. Това са вентилатори с големи перки, малки обороти и ниско ниво на шум, които помагат при охлаждането на градината през лятото. Още за вентилацията, вижте в тази статия.

Поддръжката и осигуряването на добра атмосфера в една зимна градина не е лека работа, но ако съобразите всички неща в началото и се изпълнят качествено при строежа, няма причина да не се радвате на красиви мигове в тези луксозни постройки.

0 comments:

Публикуване на коментар